natuurvoeding- en gezondheidsadviezen

Voeding: hooikoorts, allergie....

Gezondheid

Symptomen bestrijden en onderdrukken

Bij hooikoorts denken we vaak aan het bestrijden en onderdrukken van de symptomen.

We dragen een zonnebril, vaseline onder de neus, veel binnen blijven met de ramen dicht, beddengoed wassen op 60 graden, slikken pilletjes, gebruiken neusspray, oogdruppels en houden het pollennieuws

in de gaten. In de ergste gevallen hebben sommige mensen ook nog een puffer/inhalator op zak.


Kortom, veel mensen (ik spreek uit ervaring) zien op tegen de pollen tijd.

Terwijl dit toch een mooie tijd is waar we juist horen op te laden en te bloeien, lekker veel buiten zijn en genieten van het mooie weer.


Voeding

Omdat ik zelf in het verleden extreem veel last had van hooikoorts en dit ten koste ging van mijn levenskwaliteit wil ik om hooikoorts/allergie (rhinitis, astma...) klachten op zijn minst te minderen, mijn kennis en ervaring met jou delen. 

Er zijn verschillende manieren om de kern aan te pakken i.p.v. de symptomen.

Zoals bijvoorbeeld voeding. Voeding kan een trigger, een aanstichter zijn voor vele klachten.


Bepaalde voeding kunnen zwellingen en ontstekingen veroorzaken in de slijmvliezen van de luchtwegen en neus (snotneus, benauwdheid..) , allergische reacties geven zoals jeukende ogen

en rode (jeukende) vlekken op de huid.


De aanpak van hooikoorts, allergie, rhinitis, astma... is gelijk.

Op deze pagina vind je voeding die je juist moet verminderen of vermijden en voeding die jou juist ondersteuning geven.


Advies

De onder genoemde voeding is een advies.

Omdat iedereen anders is, en anders reageert op bepaalde voeding raad ik je aan om eens bij te houden wat je hebt gegeten en hoe je daar op reageert.

Zo krijg je een mooi overzicht van welke voeding bij jou past en welke voeding niet. 


Bij klachten is er o.a. gebrek aan:

  • De vitamine A
  • De mineralen koper, magnesium, mangaan, molybdeen, selenium, silicium en zink
  • De onverzadigde omega-3-vetten
  • Het onverzadigde vet omega-6-GLA
  • Vezels voor een goed werkende darmflora (check ook eens je ontlasting)
  • Ontstekingsremmende voeding 
  • Ontgiften, ofwel leverondersteunende voeding


Voeding ter ondersteuning:


Eiwitten

  • Heilbot, botervis, zeewolf, kabeljauw, paling, zalm, makreel, forel, tonijn
  • Kip, kalkoen, wild, rundvlees
  • TaugĂ©, erwten, kikkererwten, linzen, limabonen, witte bonen
  • Walnoten, macadamia's, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, paranoten
  • Pijnboompitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad
  • Paddestoelen, champignons

    Koolhydraten

    • Zwarte bessen, abrikozen, perziken, mango, meloen, vijgen, druiven met pitten, veenbessen
      • Andijvie, artisjok, asperges, bamboe, bieten, boerenkool, bloemkool, witte kool, rode kool, groene kool, Chinese kool, broccoli, spruiten, postelein, prei, pompoen, paksoi, rode paprika, komkommer, koolraap, witlof, wortelen, (rauwe) knoflook, (rauwe) ui, mierikswortel, avocado, zeekraal, alfalfa
      • Kurkuma, tijm, oregano, gember (alleen preventief, niet tijdens de klacht), peper, saffraan, kruidnagel, nootmuskaat, rozemarijn, salie, koriander, munt (alleen preventief of klachtgericht), bieslook, mosterdzaad
    • Gierst, boekweit, zilvervliesrijst, kastanjes


    Vetten

    • Extra vierge olijfolie, hazelnootolie, walnootolie, kokosvet, palmolie, roomboter, tarwekiemolie



    Beperken en vermijden:


    • Vermijden van de allergenen in melkproducten, eieren, soja, tarwe, gist en citrus
    • Vermijden van de producten met histamine: varkensvlees, lever, rookworst, kaas, ansjovis, sardienen, garnalen, tonijn, zalm, zuurkool, spinazie, tomaat, avocado, ananas, banaan, kiwi, aardbeien, ijs, vanille, kaneel, suiker, wijn, bier, kant-en klare maaltijden. (bekende histaminevrijmakers zijn eieren, schaaldieren, aardbeien, ananas, tomaat, spinazie, chocolade, vis, alcohol en drop) Dit is uiteraard ook weer per persoon verschillend. Je voeding bijhouden en opschrijven is belangrijk om te bepalen waar jij wel en niet tegen kan! 
    • Vermijden van suiker en geraffineerde koolhydraten
    • Vermijden van de additieven die een astma-aanval/benauwdheid kunnen uitlokken: azo kleurstoffen (E100 E200), en de E nummers E210, E219, E221, E228, E250, E620, E635
    • Vermijden of beperken van de slijmvormende producten, zoals banaan, pinda(kaas), suiker en melkproducten (zure melkproducten en geitenmelkproducten zijn minder slijmvormend)
    • Vermijden van het omega-6-linolzuur zoals zonnebloemolie en granen



    Mocht je nog vragen hebben, mag je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen via het contactformulier of een bericht sturen naar info@gezondaandedijk.nl

    Natuurgeneeskunde

    Mariska Groenewoud - Kouwenhoven

    Dijkweg 233

    1619 JC Andijk


    Tel: 06 185 19 360

    E-mail: info@gezondaandedijk.nl


    Kvk: 77444574

    Btw-id: NL003194630B76