Gezondheid
'Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn
en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken'.
Geformuleerd in 1948 door WHO
Ons lichaam bestaat uit miljoenen verbindingen en netwerkjes die ervoor zorgen dat wij kunnen bewegen, functioneren en leven. Het is een heel mooi systeem. Soms kent het systeem gebreken. Dat kan aangeboren zijn maar is ook te veroorzaken door onbalans in de gezondheid.
Gezondheid is dus heel belangrijk om ons systeem goed te laten werken. Gelukkig zijn steeds meer mensen bezig met hun gezondheid. Er wordt meer gesport en gezonder gegeten. Dit doen we om ons systeem in balans te houden. Maar helaas is dat niet voldoende.
Ook je omgeving en leefstijl zijn factoren die mee doen aan de gezondheid. Je kan heel gezond eten en sporten maar als je weinig slaapt, rookt, last hebt van stress, emotie, je omgeving niet veilig of leuk is,
of problemen hebt op je werk, beïnvloed dit jouw gezondheid.
Voeding, psyche, gedrag en leefstijl staan nauw met elkaar in verbinding,
zij vormen samen één geheel, jouw gezondheid
Ziekte is niet het eerste probleem
Ziekte is het gevolg van gezondheid die je bent kwijtgeraakt. Daarom is het belangrijk om preventief aan de slag te gaan. Dit vraagt aandacht, energie en een actieve houding.
Hou je bezig met de gezondheid en niet met ziekte. Ziekte kost uiteindelijk meer energie, meer geld en tijd dan bezig zijn met je gezondheid.
Ziekte is niet op te lossen met een pil, ziekte zegt iets over jou. Ziek zijn geeft aan dat je gezondheid uit balans is geraakt. Geef jezelf de tijd, tijdens het ziek zijn, om na te denken waar de disbalans vandaan komt.
Bewustwording
De eerste stap naar herstel van gezondheid, is inzicht in het ontstaan van klachten. Inzicht geeft bewustwording. Als je snapt hoe jouw klachten zijn ontstaan, krijg je macht om aan jouw herstel te werken.
Klachten van de ziekte zijn wegwijzers. Klachten zijn de feedback van ons lichaam die inzicht geven in onze balans. Ze laten ons zien waar we moeten bijsturen of waar zich een wond bevindt.
De wond kan zowel psychische als lichamelijk zijn. De wond wil geheeld worden.
Feedback van je lichaam
De meeste mensen zien lichamelijke en psychische klachten als een last en een belemmering.
Een pil slikken zorgt ervoor dat een klacht minder wordt of niet meer voelt. Het lichaam is niet begrepen.
Het lichaam creëert dan een nieuwe (grotere) klacht in een vitaler systeem om je bewust te maken van een gebied dat aandacht nodig heeft.
Bijvoorbeeld een huidprobleem waar hormoonzalf op wordt gesmeerd, kan vitaler terugkomen in problemen met de luchtwegen of longen. Beide zijn slijmvlies. Je verschuift het probleem.
Het is ziekte wegdrukken waardoor er weer een nieuwe ziekte tevoorschijn komt, die vervolgens ook weer wordt weggedrukt. De eerste klacht (en) willen ons iets vertellen.
Psyche en lichaam zijn samen één. Dus een fysieke klacht kan een psychische oorzaak hebben.
Raak vertrouwd met je lichaam en leer de feedback van je lichaam kennen.
Zie het als een samenwerkingsverband in plaats van je lichaam als last te zien.
Voedt je gezondheid
Alle cellen in je lichaam hunkeren naar gezonde voeding en positiviteit. Dit voedt je gezondheid.
Geef hier gehoor aan. Door de juiste (natuur)voeding en beweging voedt je het lichaam positief en daar krijg je weer energie van. Hierdoor zal het makkelijker zijn om in het ritme te blijven van gezond eten,
bewegen en leven.
Begin vandaag nog met gezonder eten en meer bewegen. Je zal merken dat alles positief begint te verbeteren. Van je uiterlijk tot aan je energie, lichamelijke klachten en emoties. Geniet van deze mooie start!
Ik help en ondersteun je graag met het verbeteren en behouden van jouw gezondheid & levenskwaliteit.
Kijk voor meer informatie op de pagina behandelingen en tarieven.
Mariska Groenewoud - Kouwenhoven
Dijkweg 233
1619 JC Andijk
Tel: 06 185 19 360
E-mail: info@gezondaandedijk.nl
Kvk: 77444574
Btw-id: NL003194630B76